Wszystko o krewetkach
Krewetki w Akwarium

Poprzedni temat «» Następny temat
Glony na liściach
Autor Wiadomość
vito23 
Zaglądacz


Dołączył: 01 Lis 2017
Posty: 3
Skąd: łódź
Wysłany: 2017-11-01, 12:40   Glony na liściach

Witam, od dłuższego czasu mam problem z glonami na liściach i szybach akwarium. Te pierwsze atakują każde nowo obrośnięte liście.
Problem zaczął się od zmiany zbiornika i być może oświetlenia. Poprzedni zbiornik 54L zalany w 80% (szkło pęknięte u góry dlatego nastąpiła zmiana) oświetlane było jedną żarówką energooszczędną taką jak wkręcamy do np lampy sufitowej, żarówka byłą o mocy 11W zimna biel i wszystko ładnie rosło mchy to mogłem na kilogramy oddawać.

Aktualny zbiornik 72L zalany cały oświetlenie było 2x aquael leddy tube 6W efekt był taki że spowolnienie wzrostu roślin i glony na liściach .
Następnie było 3x aquael leddy tube 6W - wynik ten sam ...
Kolejne lampa Aquael retro fit moc 8W (też jakiś led) - efekt ten sam ....
Zakupiłem kolejną taką lampę ale 10W świecąc opcją 10 + 8 W retro fit efekt taki sam a nawet glony bardziej zaczęły włazić w korzeń, filtr, ozdoby, liście. korzeń do stopnia takiego że był bordowy nalot....
Obecnie mam te 2 lampy ale używam tylko tej aquael retro fit moc 10W, efekt glony wchodzą w rośliny słabiej w obudowy filtrów itp.

Nawoziłem Pro Carbo i complete plants growth od krewetkarium.com ... efekt chyba żaden ....

Co mogę dodać. Obecna obsada 2x kosiarka, 2 x otosek, 10x rybka o nieznanej nazwie rośnie max 1,5cm + 4x piskorek kuhla (pasiasty) + 10x krewetka amano + 4 x yellow + 1x red rili.

Światło palę 9h, staram się by promienie słoneczne nie wchodziły.
Filtr : aqua szut turbo 750 + skimer eheim do czyszczenia tafli wody.

Kilka fot: P.S nie chłostajcie mnie za sztuczne rośliny obecnie zbiornik było po masakrycznej wycince roślin i czekam na kolejne sadzonki by jakoś to rozłożyć.
Słaba jakość zdjęć robione LG Q6 (oświetlenie na zdjęciach tylko 1 lampa 10W na żywo wygląda jaśniej )









Myślę nad wymianą lamp na zwykłą pokrywę ze zwykłą tradycyjną świetlówką akwarystyczną . Czy to coś da?
Ostatnio zmieniony przez vito23 2017-11-01, 12:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Tasior 
Administrator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 20 Paź 2009
Posty: 4099
Skąd: Knurów
Wysłany: 2017-11-01, 19:16   

Ewidentnie im czegoś brakuje....
Na akwa 72 litry powinno być około 30Watt.
Do tego jak masz za mało światła + nawozy = pojawianie się glonów.
Nie znam się za bardzo na tym, bo ja już daaawno rośliniaka się pozbyłem ale oświetlenie z nawożeniem musi być dobrze zbilansowane.
Do tego powinny dojść podmiany wody, a te nie wiemy czy robisz.
 
 
 
vito23 
Zaglądacz


Dołączył: 01 Lis 2017
Posty: 3
Skąd: łódź
Wysłany: 2017-11-01, 20:01   

Przestałem podmieniać wodę właśnie kiedyś jak nie miałem problemu z tym.
W rzeczywistości pomijając podłoże to mam jakieś 54l wody (akwarium 60x30x35) , wcześniej w poście błąd zrobiłem to nie zbiornik 72l a 63l.

Obecnie zacząłem robić podmianki co 3 tyg 30%. Czyli oświetlenie za słabe, przestanę nawozić. Myślę nad zakupem tradycyjnej pokrywy ze świetlówką T5 1x 15w o barwie sprzyjającej rośliną + zamontuje jedną listwę aquael retrofit 8W i zacznę podmieniać wodę. Czy co 2 tyg 20% wystarczy ?
 
 
Tasior 
Administrator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 20 Paź 2009
Posty: 4099
Skąd: Knurów
Wysłany: 2017-11-01, 21:57   

vito23 napisał/a:
Przestałem podmieniać wodę właśnie kiedyś jak nie miałem problemu z tym.

No to już chyba znalazłeś odpowiedź ;)

No myślę, że lepiej zrobić 10-15% co tydzień.
 
 
 
vito23 
Zaglądacz


Dołączył: 01 Lis 2017
Posty: 3
Skąd: łódź
Wysłany: 2017-11-02, 10:44   

No to pora powrócić do tego . No i zmienię to oświetlenie jakoś nie mam zaufania do tych ledów.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Ładowanie strony... proszę czekać! | Outlook serves MyXbox