Wszystko o krewetkach
Krewetki w Akwarium

Poprzedni temat «» Następny temat
Ocena parametrów wody
Autor Wiadomość
Krzycholec 
Zaglądacz


Dołączył: 13 Mar 2016
Posty: 26
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-07-15, 20:23   

ale podłoże własnie wymieniłem z tego powodu ze krewetki zaczęły padać i myślałem, że mam cos nie tak z podłożem i to było przyczyną wymiany podłoż. Jak się potem okazało nic to nie dało bo krewetki zaczęły ponownie zdychać.
_________________

Ostatnio zmieniony przez Krzycholec 2016-07-15, 20:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ciociababcia 
Specjalista



Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 06 Sie 2010
Posty: 796
Skąd: zachodniopomorskie
Wysłany: 2016-07-15, 21:05   

No więc po kolei,jeżeli nie odmulałeś podłoża a miałeś taką warstwę jak teraz i taką filtrację jak teraz to w granicach 6-8 miesięcy od czasu postawienia zbiornika najczęściej zaczynają się procesy gnilne na tyle duże,że do wody przedostają się amony a te są najbardziej trujące dla krewetek i obsada zaczęła lecieć,wystarczyło od razu,od pierwszych zgonów,choć takowe są zawsze poprzedzone (przy zatruciu robaków ) i innymi objawami zrobić to o czym pisałam poprzednio a jeśli już zdecydowałeś się wymienić podłoże to należało wykorzystać do zalania nowego część wody starej i starą gąbkę.
Wymieniając wszystko zrobiłeś to o czym pisze Tasior czyli wpuściłeś robaki na nie dojrzały zbiornik z niezamkniętym cyklem azotowym i zaś zaszkodziłeś tym krewetkom ,które jeszcze pozostały,pomijając fakt,że były osłabione i podtrute,więc kompletnie nieodporne.
Pominę fakt dokupywania i wrzucania robaków co miesiąc bo takim postępowaniem wprowadzałeś do zbiornika wciąż nowe szczepy bakterii,które mają na sobie krewetki a to prowadzi do konfliktu.
Przy padających robakach,dokładanie wciąż nowych to nie rozwiązanie,zanim się "uzupełni" obsadę należy najpierw zlikwidować przyczynę zgonów.

Teraz pozostaje Ci tylko robić większe podmiany do czasu aż zgony ustaną i poczekać aż zbiornik się od nowa ustabilizuje,wtedy możesz pomyśleć o dokupieniu robaków.
_________________
Gożdzikowa - nie tylko zielona herbata
http://www.inspiracjesmakow.pl/
 
 
Krzycholec 
Zaglądacz


Dołączył: 13 Mar 2016
Posty: 26
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-07-15, 21:44   

Wybaczcie ze ripostuje ale zależy mi na rozwiązaniu problemu wiec od razu piszę. Podłoże było odmulane i wcześniej było podłoże z grubszego żwirku i było go znacznie mniej i zaczęły ginąc robaczki. Być może błędem jest własnie żwirek. Pewnie błędem było tez zalanie nową wodą, ale w starej były miniaturowe robaczki wielkości główki od szpilki (podobno nieszkodliwe, ale chciałem się ich pozbyć dla dobra krewetek.


Wiec pozostaje podmieniać wodę tak jak wspominałaś. Mam odstana wodę około tygodnia wiec będzie sie nadawała. A jak polecacie co ile robić tą podmianę wody?
_________________

Ostatnio zmieniony przez Krzycholec 2016-07-15, 21:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ciociababcia 
Specjalista



Pomogła: 18 razy
Dołączyła: 06 Sie 2010
Posty: 796
Skąd: zachodniopomorskie
Wysłany: 2016-07-15, 21:59   

Czyli rozumiem odmulałeś tak jak należy to robić czyli tak jak Ci pisałam.
Wszystko zależy jaki miałeś ten żwir i o jakiej granulacji.
Napiszę Ci jeszcze raz,jeżeli jest problem w zbiorniku i krewetki zdychają należy zrobić jednorazowo dużą podmianę wody ok 80%.
Ja po takowej po dwóch dniach robię kolejną ok 50% ,zgony powinny ustać a jesli nie po kolejnych dwoch dniach znowu 50%,robię tak dopóty dopóki zgony nie ustaną,potem wracam do normalnych cotygodniowych podmian.
I tak jak pisałam ubrałabym tego podłoża z banki.
_________________
Gożdzikowa - nie tylko zielona herbata
http://www.inspiracjesmakow.pl/
 
 
Krzycholec 
Zaglądacz


Dołączył: 13 Mar 2016
Posty: 26
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-07-15, 22:13   

OKI. Żwir był duży (chyba czarny bazalt) o gradacji 3-5 i było go znacznie mniej. Ale puki co zrobię jak mówiłaś i będę czekał na efekty. Dziki wszystkim za pomoc i zaangażowanie w temat.
_________________

 
 
Alma 
Zaawansowany


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 05 Sty 2014
Posty: 445
Skąd: Lünen
Wysłany: 2016-07-15, 22:26   

Jezeli mozna sie wtracic ,to ja bym dodala jeszcze bakteri startowych przy podmianach.
 
 
Krzycholec 
Zaglądacz


Dołączył: 13 Mar 2016
Posty: 26
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-07-15, 23:25   

Ja wspomnę jeszcze to że wcześniej podane przeze mnie parametry mierzone były testami paskowymi 6 w 1 Tropical AquaCare. Zdobyłem test kropelkowy Zoolek Aquatest (niestety tylko) GK i KH i zauważyłem taką rzecz. W zbiorniku w którym padają krewetki GH - 19, a KH - 7. Zmierzyłem także wodę którą mam odstawioną na podmianę, która stoi około tygodnia i wynik następujący GH - 17, KH - 9. Jak byście to skomentowali?
_________________

 
 
Stiep 
Zaawansowany
Moderator



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 312
Skąd: Komorniki
Wysłany: 2016-07-16, 14:07   

A co tu komentować? Wada paruje z akwarium, a minerały zostają. Jeśli nie dolewasz RO to twardości będą powoli rosły.
 
 
 
Sławek 
Zaawansowany


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Sie 2010
Posty: 344
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-07-18, 19:41   

Krzycholec napisał/a:
.......................................... Zmierzyłem także wodę którą mam odstawioną na podmianę, która stoi około tygodnia i wynik następujący GH - 17, KH - 9. Jak byście to skomentowali?


Jak przechowujesz tą wodę? czy jest ona nazwijmy to zamknięta?
Woda w pojemnikach nie zamykanych zmienia i będzie zmieniać parametry ,tym bardziej ,że nie jest to zbiornik z ustabilizowanym życiem biologicznym tak jak np. akwarium a surowizna .

Czy jest sens byś "łapał " wodę tydzień wcześniej? w obecnym czasie w wodzie wodociągowej nie ma chloru, zastąpiony on jest chloraminą ,która i tak się nie utlenia bo jedynie chemicznie można ją wytrącić z wody ale po co to robić? wprowadzać następną chemię do zbiornika?

Jeśli nie używasz wody RO a akwarium prowadzisz na kranie to wystarczy doba na odstawienie do "odgazowania" jej.Pisząc odgazowanie mam na myśli zmianę ciśnienia wody ,które podnoszone jest do przesyłu sieciowego.

Pozdrawiam Sławek
_________________
Nie wyrażam zgody na kopiowanie całości lub części moich postów na innych forach lub serwerach.

http://www.inspiracjesmakow.pl/
 
 
Krzycholec 
Zaglądacz


Dołączył: 13 Mar 2016
Posty: 26
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-07-20, 22:34   

Wodę z kranu leję do butelek 5l po mineralce i stoją około tygodnia otwarte. Wczoraj kupiłem filtr odwróconej osmozy i podmieniam systematycznie tą wodę. Mam zamiar codziennie spuszczać po litrze (może 2 litry)wody z akwarium i podmieniać ją wodą z filtra RO. Zastanawiam się tylko do jakich wartości zejść z KH i GH. Wszędzie każdy pisze jakie u siebie ma parametry, ale nie znalazłem info jakie parametry dla yellow neon są optymalne.
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Ładowanie strony... proszę czekać! | Outlook serves MyXbox